Quantcast
Connect with us

Who said it: A Republican congressman or a Christmas villain?

Published

on

- Commentary

There’s something familiar about the way the GOP talks about the poor. If you’ve been paying close attention to Republicans in the House and Senate, they may strike you as being eerily reminiscent of other curmudgeons we normally hear from this time of year—infamous villains like Ebenezer Scrooge from Dickens’ “A Christmas Carol.” Between defenses of their ruthless attempts to dismantle the Affordable Care Act and their ludicrous justifications for passing a bill that slashes taxes for the rich while hiking costs for the poor and middle classes, Republican politicians are sounding more and more like the grumpy, selfish antagonists from our favorite stories of the season.

Don’t believe it? Take this quiz to see if you can tell the difference between real people and fictional characters. Check your answers at the bottom.

ADVERTISEMENT

When it comes to the poor, Mitch McConnell’s views are virtually the same as Mr. Potter’s from “It’s a Wonderful Life.”

Photo Credit: Liberty Films (Potter, left); Wikimedia Commons (McConnell, right)

1. “I am an old man and most people hate me. But I don’t like them either, so that makes it all even.”

ADVERTISEMENT

a) Mitch McConnell

b) Orrin Hatch

ADVERTISEMENT

c) Mr. Potter (It’s a Wonderful Life)

2. “We don’t want to turn the safety net into a hammock that lulls able-bodied people into complacency and dependence.”

a) Paul Ryan

ADVERTISEMENT

b) Ebenezer Scrooge

c) Mitch McConnell

3. “Are you running a business or a charity ward? Not with my money!”

ADVERTISEMENT

a) Paul Ryan

b) Mr. Potter

c) Sen. Chuck Grassley

ADVERTISEMENT

4. “I think not having the estate tax recognizes the people that are investing as opposed to those that are just spending every darn penny they have, whether it’s on booze or women or movies.”

a) Sen. Chuck Grassley

b) The Grinch

ADVERTISEMENT

c) Mr. Potter

5. “Oh, bleeding hearts of the world, unite!”

a) The Grinch

ADVERTISEMENT

b) Ebenezer Scrooge

c) Orrin Hatch

6. “Are there no prisons? And the union workhouses, are they still in operation? Those who are badly off must go there.”

ADVERTISEMENT

a) Mitch McConnell

b) Ebenezer Scrooge

c) The Grinch

ADVERTISEMENT

7. “I have a rough time wanting to spend billions and billions and trillions of dollars to help people who won’t help themselves, won’t lift a finger, and expect the federal government to do everything.”

a) Mr. Potter

b) Paul Ryan

ADVERTISEMENT

c) Orrin Hatch

8. “Those people who lead good lives, they’re healthy, they’ve done the things to keep their bodies healthy. And right now, those are the people who have done things the right way that are seeing their costs skyrocketing.”

a) Mr. Potter

b) Mo Brooks, Alabama congressman

c) Ebenezer Scrooge

9. “We have got this tailspin of culture, in our inner cities in particular, of men not working and just generations of men not even thinking about working or learning to value the culture of work, so there is a real culture problem here that has to be dealt with.”

a) The Grinch

b) Ebenezer Scrooge

c) Paul Ryan

10. “Uh-huh. You see, if you shoot pool with some employee here, you can come and borrow money. What does that get us? A discontented, lazy rabble instead of a thrifty working class.”

a) Chuck Grassley

b) Paul Ryan

c) Mr. Potter

Key: 1:C, 2:A, 3:B, 4:A, 5:A, 6:B, 7:C, 8:B, 9:C, 10:C

Enjoy this piece?

… then let us make a small request. Like you, we here at Raw Story believe in the power of progressive journalism — and we’re investing in investigative reporting as other publications give it the ax. Raw Story readers power David Cay Johnston’s DCReport, which we've expanded to keep watch in Washington. We’ve exposed billionaire tax evasion and uncovered White House efforts to poison our water. We’ve revealed financial scams that prey on veterans, and legal efforts to harm workers exploited by abusive bosses. We’ve launched a weekly podcast, “We’ve Got Issues,” focused on issues, not tweets. And unlike other news outlets, we’ve decided to make our original content free. But we need your support to do what we do.

Raw Story is independent. You won’t find mainstream media bias here. We’re not part of a conglomerate, or a project of venture capital bros. From unflinching coverage of racism, to revealing efforts to erode our rights, Raw Story will continue to expose hypocrisy and harm. Unhinged from billionaires and corporate overlords, we fight to ensure no one is forgotten.

We need your support to keep producing quality journalism and deepen our investigative reporting. Every reader contribution, whatever the amount, makes a tremendous difference. Invest with us in the future. Make a one-time contribution to Raw Story Investigates, or click here to become a subscriber. Thank you. Click to donate by check.

Enjoy this piece?

… then let us make a small request. Like you, we here at Raw Story believe in the power of progressive journalism — and we’re investing in investigative reporting as other publications give it the ax. Raw Story readers power David Cay Johnston’s DCReport, which we've expanded to keep watch in Washington. We’ve exposed billionaire tax evasion and uncovered White House efforts to poison our water. We’ve revealed financial scams that prey on veterans, and efforts to harm workers exploited by abusive bosses. We’ve launched a weekly podcast, “We’ve Got Issues,” focused on issues, not tweets. Unlike other news sites, we’ve decided to make our original content free. But we need your support to do what we do.

Raw Story is independent. You won’t find mainstream media bias here. We’re not part of a conglomerate, or a project of venture capital bros. From unflinching coverage of racism, to revealing efforts to erode our rights, Raw Story will continue to expose hypocrisy and harm. Unhinged from corporate overlords, we fight to ensure no one is forgotten.

We need your support to keep producing quality journalism and deepen our investigative reporting. Every reader contribution, whatever the amount, makes a tremendous difference. Invest with us in the future. Make a one-time contribution to Raw Story Investigates, or click here to become a subscriber. Thank you.



Report typos and corrections to: [email protected]. Send news tips to: [email protected].
READ COMMENTS - JOIN THE DISCUSSION
Continue Reading

Breaking Banner

Florida teacher removed after bizarre rant about students not standing for the pledge

Published

on

Students were faced with a white-board rant in a classroom attacking anyone not standing up for the Pledge of Allegiance.

The moment went viral locally on Thursday after students posted Daniel Goodman‘s “inappropriate” message to students at First Coast High School in Duval County, Florida, The Atlanta Black Star reported.

“THINK: We had about a half million Americans die in our Civil War, which was largely to get rid of slavery. There are no longer separate water fountains and bathrooms in Jacksonville for ‘white’ and ‘colored,’ as Mr. Goodman remembers from the 1960?s. We had an amendment to the U.S. Constitution allowing women the right to vote. We have had a Black president. The superintendent of Duval Schools is a Black woman. Mr. Fluent, our principal, replaced a Black man. Mr. Simmons, who now is a DC PS admninistrator.”

Continue Reading

Breaking Banner

Missouri official choose Dr. Seuss’ ‘Oh the Places You’ll Go’ for swearing-in ceremony instead of ‘The Bible’

Published

on

A Missouri county official is being both celebrated and attacked after a decision to forgo The Bible for her swearing-in ceremony and opted for a copy of Oh, The Places You'll Go by Dr. Seuss.

The Friendly Atheist at Patheos captured the story, posting a photo of St. Louis City Councilmember Kelli Dunaway's children holding a copy of the book while she took her oath of office.

This was the scene last week at the STLCO government center. Democrats took back control of the council and @DunawayKelli was sworn in on a copy of “Oh the Places you’ll go” with her children❤️ so proud to be part of #TeamKelli pic.twitter.com/iJ1dxfZ1Zg

Continue Reading
 

Breaking Banner

Trump predicts New York Times will go out of business when he’s out of office

Published

on

In a permission tweet, President Donald Trump announced that his presidency is the only thing keeping the New York Times in business. Yet, somehow, they're also attacking him and lying about him.

"The New York Times will be out of business soon after I leave office, hopefully in 6 years. They have Zero credibility and are losing a fortune, even now, especially after their massive unfunded liability. I'm fairly certain they'll endorse me just to keep it all going!" he tweeted.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1163238629730373632

Since taking office, subscriptions for The Times have increased dramatically. According to an August report, The Times boasted a 4.7 million increase in subscribers for the second quarter. Their revenue growth was 5.2 percent. It certainly is a modest increase, but it's also an increase in an era when newspapers are struggling to survive.

Continue Reading
 
 

Thank you for whitelisting Raw Story!

As a special thank you, from now until August 31st, we're offering you a discounted rate of $5.99/month to subscribe and get ad-free access. We're honored to have you as a reader. Thank you. :) —Elias, Membership Coordinator
LEARN MORE
close-link
close-image